Wat je zelf doet, doe je meestal beter. Maar geldt dat ook voor het wassen van je wagen?

Tips & Tricks

Wat je zelf doet, doe je meestal beter. Maar geldt dat ook voor het wassen van je wagen?

Sinds jaar en dag voorzien volbloed autofanaten veelal zelf in de reiniging van hun wagen volgens het aloude Dobbit-adagium ‘Wat je zelf doet, doe je meestal beter.’ Maar dat het ook anders kan - een carwash die je razendsnel een vlekkeloos, schitterend wasresultaat kan voorzien - bewijst Pitstop. 

 

Een wasstraat vs. zelf doen

1. Snelheid

Wanneer je je wagen zelf onderhanden neemt, zal dit toch wel wat tijd in beslag nemen, terwijl je in de wasstraat enkel nog de reiniging binnenin hoeft te doen. Een ritje door de wasstraat, en de wagen zal tenminste al langs de buitenzijde mooier ogen dan voorheen. En de autorit naar, door en terug van de carwash zal uiteindelijk nog steeds minder tijd in beslag nemen dan je nobele voornemen om zelf je auto zelf te wassen.

2. Waterverbruik

De prijs die je neertelt om door een wasstraat te rijden, doet velen hiervan afzien. Er zijn echter indirecte factoren die in het voordeel spreken van wasstraten. Zo verbruik je bij de wasbeurt van je wagen op je oprit meer water dan je zou kunnen vermoeden. En dan is er uiteraard ook het stilaan jaarlijks weerkerend fenomeen van aanhoudende droogte, met een (langdurig) sproeiverbod tot gevolg. Of het verantwoord is om in deze periodes je wagen zelf te wassen, valt te betwijfelen. In een carwash daarentegen - althans: een goede carwash - wordt het gebruikte water gefilterd en gerecupereerd. Een duurzaam alternatief dus…

3. Geen outfitwissel nodig

Niet alleen kost de keuze voor de carwash je minder tijd en water, je hoeft ook niet te wisselen van outfit. En ook hier win je weer tijd, terwijl ook de wasmachine minder aan het werk wordt gezet. Ongeacht je outfit zit je bij de keuze voor een wasstraat in een zetel.

4. De onderkant van je wagen

Zeker in de winter kan er heel wat modder, vuil of zout aan de onderkant van de wagen blijven zitten. Zeker zout kan na verloop van tijd schade aanrichten aan het oppervlak van materialen, dus daar maak je beter snel komaf mee. Wanneer je je wagen zelf wast, wordt de onderkant vaak (moedwillig?) vergeten. Het resultaat is dat de verontreiniging schade kan aanrichten, ook al oogt je wagen op het eerste zicht netjes gewassen. Toegegeven: eenvoudig is het niet. Toch niet als je verzaakt aan een ritje door de wasstraat.

5. Een mooi resultaat

Al het enthousiasme ten spijt, staat het zelf wassen van je wagen niet noodzakelijk synoniem voor een optimaal wasresultaat. Zo houdt de werkwijze met spons en emmer ook wel wat risico’s in: een verkeerde keuze van spons of het hergebruik van vervuild water kan mogelijk gevolgen hebben voor de uitstraling van je lak.
Een wasstraat heeft dus verscheidene voordelen, op voorwaarde dat je ook in deze keuze kwaliteit voorop stelt. 

Wat je zelf doet, doe je meestal beter. Maar geldt dat ook voor het wassen van je wagen?: afbeelding 1

Deel deze tip

The Stig

Onbeperkt wassen?

Word Unlimited Club Member

Het kan al vanaf € 1 per dag!
pitstop carwash stripes