Zout: ‘Vijand nr. 1’ van jouw wagen tijdens de wintermaanden!

Tips & Tricks

Zout: ‘Vijand nr. 1’ van jouw wagen tijdens de wintermaanden!

Nu het winterseizoen volop is aangebroken, rijden ook binnenkort de strooiwagens weer uit om de Belgische automobilist te behoeden voor spekgladde wegen. Een groot nadeel van dit strooizout: het is zeer schadelijk voor de carrosserie (koetswerk) van jouw wagen!

 

Lak

Wanneer strooizout in contact komt met plaatsen waar de lak al (gedeeltelijk) beschadigd is, vaak door steenslag of krasjes, kan dit het roestproces behoorlijk versnellen! Om te voorkomen dat zoutafzetting uw lak (verder) beschadigt, is het aan te raden je wagen regelmatig te laten reinigen. Bij Pitstop carwash wassen wij met koud water. Waarom koud water? Warm water heeft de eigenschap zout op te lossen. Hierdoor kan het net dieper doordringen in (soms minuscule) krasjes op de lak van je wagen. Ook werken wij met de modernste borstels waardoor we een optimaal wasresultaat garanderen zonder schade aan jouw lak.

Bodemwas

De onderzijde en wielkasten zijn dé plekken die het vaakst en ook het meest intens met zout in contact kunnen komen tijdens de wintermaanden. Het is op die plaatsen dat zout zich kan ophopen en waar het onbeschermd metaal kan beginnen aanvreten. Dit heeft tot gevolg dat jouw wagen aan de onderzijde en zijkant kan beginnen roesten. Jouw wagen heeft er dus alle belang bij dat je het zout regelmatig laat verwijderen door middel van een bezoekje aan de wasstraat. Belangrijk daarbij is om te kiezen voor een wasprogramma dat bodemwas aanbiedt. Onze Diamond en Protect+ programma’s bevatten beiden een intense reiniging die de bodemplaat van jouw wagen stevig onder handen neemt. Deze laatste biedt ook een beschermende laag bij de nabehandeling. Zo is je wagen optimaal beschermd!

Rubber en sensoren

Ook de rubberen onderdelen van jouw wagen zoals de banden, de lijsten van ramen en deuren, krijgen het stevig te verduren. Het rubber droogt uit, kan verkleuren en zelfs scheuren vertonen. Dit zorgt er ook voor dat mos zich makkelijker kan vastzetten in dit rubber. Nog belangrijker zijn de sensoren van je wagen én de leidingen van het remsysteem die ontregelt kunnen raken door zoutafzetting. Hierdoor kunnen allerlei waarschuwingslampjes op het dashboard van je wagen oplichten en kan het systeem tilt slaan. Echter is dit eenvoudig op te lossen en beter nog, te voorkomen, door je wagen te laten reinigen.

Vuile voorruit

Zoals we in onze vorige blogpost al vermeldden: een vuile voorruit tijdens de wintermaanden is absoluut funest voor je rijveiligheid. Nu komt hier nog opspattende, vuile sneeuw én strooizout bij. Hierdoor kan het zicht op de rijweg sterk beperkt worden. Zorg er dus voor dat het reservoir van je ruitensproeier tijdig is bijgevuld en voor het meest hardnekkige vuil is een bezoek aan onze wasstraat zeker aan te raden.

Waarom niet te lang wachten met een bezoekje aan onze wasstraat?

Je bent er inmiddels achter dat zout vijand nr. 1 is van uw wagen tijdens de wintermaanden! Vooral oudere exemplaren lijden onder de agressieve werking van zout: het vreet namelijk stevig door in zowat alle onderdelen. Ook nieuwe wagens hebben er alle baat bij aangekoekt zout en vuil zo snel mogelijk te laten verwijderen. De zoutafzetting die zich mogelijk opgehoopt heeft in de wielkasten en een wit poederlaagje op jouw lak achterlaat, kan zich in de loop der dagen nog verder invreten. Hierdoor kan permanente schade ontstaan en zeg nu zelf...er zijn fijnere ‘cadeautjes’ om te krijgen tijdens de eindejaarsperiode, niet?

Graag tot gauw!

Good start, great finish!

Image by Wirestock on Freepik

Zout: ‘Vijand nr. 1’ van jouw wagen tijdens de wintermaanden!: afbeelding 1

Deel deze tip

The Stig

Onbeperkt wassen?

Word Unlimited Club Member

Het kan al vanaf € 1 per dag!
pitstop carwash stripes